29 Mar 2011

Jag vill få ut fler timmar av dagen!

Som det är nu känns det som om jag inte har någon fritid alls. Upp med tuppen, går hemifrån strax före sju och kommer hem drygt 12 timmar senare. Då måste jag ställa mig och laga mat, från scratch varenda gång eftersom jag inte kan äta varken halv- eller helfabrikat. Sen blir det så att man sätter sig framför TVn och äter och sen är klockan över nio och det är dags att göra sig iordning för sängen.
Men jag har saker att göra, ju. Jag skulle gärna vilja kunna ägna tid då och då till sömnad eller virkning, en och annan sko behöver putsas, affärsideer planerar sig inte själva och jag har bloggar att skriva. Listan blir längre och längre.
Jag tror jag kommit på ett antal lösningar som skulle kunna göra min fritid till mera fri tid. En av dem är att försöka lösa problemet med klutter som vi har. Våra ägodelar flyter ut och täcker huset inom två dagar efter städning. Post är den värsta boven i sammhanget, men eftersom jag inte har ett arbetsrum så tävlar mina hobbys med posten. Vi behöver få in mer smarta sorteringslösningar helt enkelt. Lösning nummer två heter storkok och frysa in. Inte för att vi har nån egentlig plats i frysen men jag vill försöka.
Så nu sitter jag och funderar på vad som fryser bra. Och är både laktos och glutenfritt förstås.
·         Falafel och garbanzobollar.
·         Köttbullar, pannbiff, kycklingbiffar...
·         Pajer och piroger om jag kan hitta nåt användbart glutenfritt recept.
·         Stuvningar och soppor. Just det ja, nässlorna är av perfekt plockstorlek här nu, behöver gå ut och plocka massor att förvälla. Nåt mer jag vill ha tid med på kvällarna.
·         Chili Con Carne, köttfärssås, ratatouille.
·         Pumpalasagne (det är ungefär lasagne där plattorna är finskivad pumpa istället för pasta)
·         Kokade bönor och kikärtor.
Nån som har några fler bra ideer? Det ska bli storkok i helgen. Om jag bara lyckats sy färdigt en klänning förstås, för den är det bråttom med...

Honungsmuffins

Jag blev så fikasugen...

2 ägg
4 rågade msk flytande honung
2 dl glutenfri mjölblandning
2 tsk bakpulver
4 msk kokosolja (smält)
4 msk sojagrädde
2 tsk vaniljextrakt

Vispa ägg och honung poröst. Blanda mjöl och bakpulver och sikta i äggmixen. Häll i olja, grädde och vaniljextrakt och vispa ihop. Häll i stora muffinsfomar och baka i 200 grader ugn i 20 minuter.


Det sa glufs, förresten. Både maken och jag tycker de var helt klart ätvärda och flera stycken försvann.

Tova

26 Mar 2011

Pannkaks-lagen

Det är en universell lag att första pannkakan i en sats inte blir riktigt som man tänkt sig...


Medans alla pannkakor efter det blir perfekta.



Detta är glutenfria och mjölkfria sötpotatispannkakor, samma som i det här inlägget. Jag hade rätt, förresten. Gick fantastiskt bra ihop med bacon.

Tova

22 Mar 2011

Matreaktion. Attans!

Idag, till lunch, hade jag dinkelpasta, med tomatsås innehållandes grönsaker, köttfärs och champinjoner. En dryg timme efter att jag ätit sätter det igång. Jag är plötsligt väldigt, väldigt trött, magen bullrar, jag känner mig nästan yr och hjärnan har saktat av. Så känns det iallafall och jag kallar reaktionen för att gå in i väggen för tröttheten är likadan. Det mysko är att jag åt samma sak till middag igårkväll och kände inte av samma reaktion. Men å andra sidan så kom jag hem tjugo över sju på kvällen, lagade mat, satte mig och åt framför tvn och softade där en stund tills det var dags att gå och lägga mig. Så jag lider kanske inte av att hela systemet säger stopp på samma sätt som nu mitt på dagen för jag räknar ändå med att bli trött på kvällen. Däremot så reagerade jag på att jag kände mig yr igårkväll, på samma sätt som jag gör nu.

Så det blir nog ingen mer dinkelpasta. Synd, glutenfri pasta är ingen större smakhit tycker jag.

Detta förresten, är så jag för det mesta känner av när jag ätit något min kropp inte tycker om. Det är liksom den akuta reaktionen. Äter jag mjölkprodukter så börjar det så här och har jag otur, eller äter för mycket, så kommer migränattacken mellan 24 och 48 timmar senare. Äter jag socker blir jag alldeles stissig istället. Varje gång detta händer kommer jag att tänka på en kvinna som kom in och föreläste en dag på mitt universitet. Hennes son är autistisk och intolerant mot gluten framförallt. En sak som hon sa fastnade i huvudet på mig. För många autistiska barn kan kroppen inte bryta ner proteinet i till exempe vete utan osmälta partiklar kommer ut i blodomloppet och når hjärnan. För dessa barn är en brödbit att likna vid en spruta heroin. Jag känner mig helt klart drogad när jag ätit fel sak.

20 Mar 2011

Fikabehov

Ibland är det gott med fika. Fast nånting utan mjöl, förstås.Och utan smör... och utan mjölk... Fast jag är inte lika strikt med att undvika socker som dottern... än.

Bananmuffins:
1/2dl solrosolja och 1/2dl mjölkfritt margarin (smält) rörs ihop med 2 msk honung (tror absolut att agavenektar också kan fungera)
2 ägg och 2 mosade mogna bananer rörs ner i smeten.
1 dl malda nötter och 3 dl majsmjöl med 1 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljsocker rörs i till sist. Pytsa upp i muffinsformar och gräddas i 200grader C i ca 15 minuter.
T o m maken åt dem frivilligt!!!
Detta är en spännande resa. Dels är det ganska lätt ändå att hitta olika alternativ, dels blir man förfärad när man inser hur vansinnigt processad all mat numera är. Jag skriver ner mina experiment, vilket är den ultimata utmaningen, eftersom jag normalt sett aldrig följer recept!

Ninni

Gluten och mjölkfria scones med kokosolja

Det är söndag morgon och jag är hungrig! På bröd dessvärre vilket ju inte är något vidare på en glutenfri diet. Men jag har glutenfri mjölblandning hemma. Och kokosolja. På bilden innehåller den vänstra burken olja som jag värmt i mikron för att få den flytande.


Det där med kokosolja är något jag experimenterat med lite grann. Framförallt har jag stekt i kokosolja för bränntemperaturen är väldigt hög. Jag har även bakat muffins och dragit slutsatsen att man behöver mindre kokosolja än man behöver till exempel margarin (mina muffinsformar var något flottiga). Så dagens experiment är scones! Jag plockade fram min gamla Hemkunskap För Högstadiet och experimenterade vilt därefter.


Gluten och mjölkfria scones
4 dl glutenfritt mjöl
1 tsk xantangummi
2 tsk bakpulver
1/2 dl kokosolja (lätt värmd i micron så dne är flytande)
2 dl sojamjölk
1-2 tsk salt


Blanda mjöl, xantangummi, bakpulver och salt i en bunke. Häll i kokosolja och mjölk och arbeta snabbt ihop til en deg. Forma till två kakor och baka i 225 grader i ca 20 minuter.



Degen blir kletigare och känns tyngre än vanlig sconesdeg. När de är färdigbakade så tycker jag att smaken är väldigt nära vanliga scones. Men jag undrar om det går att göra utan xantangummi för jag tycker konstistensen är lite väl gummiaktig. Men de var inte flottiga utan riktigt bra fettmässigt tycker jag. Tyvärr upptäckte jag att olivoljemargarinet som jag ville ha på mina scones innehåller vassla från mjölk så det är väl ännu en matvara som jag behöver låta bli.

Xantangummi är ett tillsatsämne E415 och används som stabiliseringsmedel i hårprodukter och livsmedel. Jaha, nu visar det sig att man inte ska lita blint på tips man hör utan att faktiskt undersöka mera. Vad jag har hört och läst är at xantangummi används i glutenfri bakning för att ge lite av den elasticitet som glutenrika mjöler har, ni vet det där som gör att degen klibbar sig. Jag har även läst att man ska vara försiktig vid valet av xantangummi för vissa märken framställs av spannmål som innehåller gluten. Men inte sjutton tänkte jag att man kanske skulle forska vidare förrän jag ville förklara vad xantangummi är på den här bloggen. Xantangummi görs av att jäsa socker. Hoppsan! Det kanske vi inte ska äta på en basallergidiet där jäst ska undvikas. Och jag som dessutom reagerar på socker. Läs mer här.


Tova

18 Mar 2011

receptsök

Hejåhå! Att få en superdålig mage är en utmaning. Vad gör man? (grubbelgrubbelgrubbel...) Jo, man kollar allt man hittar på nätet och så ringer man dottern!!! Hon har ju liksom redan banat väg genom den snudd på ogenomträngliga djungeln av tillsatser och knepigheter i maten. TOVA!!!!!! Nu hade jag ju redan ätit den maten hon lagar och visste att det mesta hon gör är gott, men att tänka om för egen del? Jag, som är en sån matmamma och gärna planerar lunchen medans jag äter frukost...
Alltså har jag också fått orientera mig bland juicer och buljonger. Biofood buljongpulver har varken socker eller jäst, så den går bra. Mjölkfritt är enkelt att få tag på, inga problem. Ost vågar jag mig inte på (än) i den här renläriga perioden och jag bakar bakpulverbröd med mer nötter än mjöl. Jag har mått hyggligt under veckan, och det var spännande att pröva en pytteliten skärva bulle till eftermiddagen. Det gick inte. Så var det bara. Både magen och skallen bullrade till och jag har fått klart för mig att det gör inget att jag inte är sån bullfantast egentligen. Nu ikväll står en form med kycklingfilé i ugnen, en bädd av purjo, sås av mjölkfri youghurt med dijonsenap och kryddor, champinjoner oppanpå och till detta sötpotatismos och färska grönsaker. Jag som gillar att ta ett glas vin, får botanisera bland juicerna. Osötat är viktigt, saft är äckligt, och det är svårt att hitta riktigt bra osötad juice. Usch, det blir besvärligt. Kanske det går att infoga lite vin så småningom???

Ninni

17 Mar 2011

Kamutvete

En kollega till mig berättade idag om kamutvete som han sa var en uråldrig veteart från Egypten och glutenfri. Han föresog att jag skulle ta och titta lite på det och det kan jag gärna göra medans maten kokar färdigt. Det blir brunt ris med grönsaksgryta idag. Jag fräser köttfärs vid sidan eftersom jag inte gärna vill äta kött två gånger om dagen. Så maken får färs ikväll medans jag håller det vegetariskt och jag tar rester med färs till lunch imorgon.

Iallafall, kamutvete var det jag skulle skriva om. Det verkar som min kollega var lite missinformerad angående gluten för det finns det visst i kamut men däremot har det förekommit några studier som visar att personer med en känslighet till vete kan tolerera Kamut.

Research by the IFAA (International Food Allergy Association) concludes as follows: "For most people who are hypersensitive to wheat, Kamut wheat can be an excellent substitute for common wheat". Dr. Eileen Yoder, president of the IFAA, along with a team of independent scientists and doctors, arrived at this conclusion after their study with two groups of people, those with an immediate immune reaction and those with a delayed immune system reaction. In this last group, 70 percent showed an increased sensitivity to common wheat than Kamut wheat. In the first group -- people with serious allergies -- 70 percent did not react, or did react very slightly, with Kamut wheat. However, serious allergy sufferers should always consult their doctor first.
http://www.fitnessandfreebies.com/wheatfree/kamut.html¨

Den andra studien kan man läsa om här, jag lyckas inte kopiera från den filen.

Så det ser ut som kamut, liksom dinkel tolereras av personer som har en veteallergi eller veteintolerans men inte av personer med en glutenintolerans. I det förstnämnda exemplet är det just modernt vete som man har svårt att bryta ner. I det andra reagerar man mot alla sädeslag som innehåller gluten, inklusive råg och havre.

Kamutvete beskrivs som lite nötigt i smaken och med gott tuggmotstånd. Det innehåller höga mängder protein, vitaminer och mineraler och används som alternativ till pasta och ris.

Tova

16 Mar 2011

Vi börjar med flera maträtter

Jag börjar med lördagens middag för den leder så bra till söndagens frukost. Som var mycket god!

Vi hade middagsgäst i lördags och bjöd på parmalindad laxfile med sötpotatismos och ångade grönsaker.

Ta laxfile och vira in i ett par skivor parmaskinka gärna med några blad färska örter och ugnsbaka i 175 grader i 10-15 minuter. Koka sötpotatis tills mjuk och mosa med salt, peppar och olivolja. Ånga grönsaker. Enkelt, snabblagat och otroligt gott. Men det blev en massa sötpotatismos över...

Så söndagsfrukosten blev gluten- och mjölk-fria amerikanska sötpotatispannkakor. Ungefär en dl glutenfritt mjöl, jag köper ett färdigblandat från min lokala Sainsburys. Blanda ut med två teskedar bakpulver och vispa i ungefär 2 dl sojamjölk, två ägg, det överblivna moset och lite extra salt. Stek som amerikanska pannkakor. Görgott! Hade nog varit ännu bättre med bacon.

Det blev restlunch som bestod av sallad, råkost, parmaskinka, melon och uppstekt laxbit.

Just nu lagar jag middag. Hade ledigt i eftermiddag och kom därför hem lite tidigare. Så dels kände jag att jag hade tid att göra något speciellt och dels hade vi bara lök och paprika i kylen. Parpika och jordnötspesto med hirs och kyckling.

Lägg ett par paprikor under grillen. Låt de bli brända runt om. Låt svalna i en plastpåse. När de svalnat går det att skala och ta bort stjälkar och kärnor. Kör i en mixer ihop med en näve jordnötter, stekt rödlök, olivolja, vatten, salt och peppar. Värm upp peston i en kastrull. Den kommer tjockna så gör det lite för lös eller var beredd att spä. Hirsgrynen kokar du som vanligt ris. Serverade med stekta kycklingfileer.

Kom ihåg vad jag åt till middag igår också: Nudelwok, typ pad thai men mindre fett och socker... Jag kokade risnudlar och rann av dem under kallt vatten. Under tiden wokade jag en hög med grönsaker och blandade i ett par ägg. Sen hällde jag nudlarna i woken och värmde upp hela härligheten ihop med vitlök, chili, ingefära, limejuice, agavesirap och vetefri sojasås (tamari eller shoyu). Serverat med hackade jordnötter (osaltade).

Tova